Architect aan het woord

Aan alle wensen is gedacht

Mijn missie is geslaagd als mensen zich thuis voelen in hun nieuwe woning in NassauStede."

Als toonaangevende en onafhankelijke architect adviseert Toon Kraamer bij de bouwkundige wensen van opdrachtgevers voor nieuwbouw, verbouw en renovaties. Bij de plannen van NassauStede was hij al in een vroeg stadium betrokken. We vroegen hem naar zijn ideeën voor het gekozen ontwerp. “Er lag al een projectplan, maar vanwege de gestelde welstandseisen kwam er geen akkoord vanuit de gemeente. Gebroeders Blokland en Zuiderzee Vastgoed pakten dit project weer op en vroegen mij als architect bij het project. Met als resultaat een prachtig nieuwbouwcomplex waar we trots op kunnen zijn!”

Nieuwbouw, nieuw ontwerp.
Kraamer kwam in samenwerking met Mathot+ van Dop architecten uit Schiedam met een compleet nieuw ontwerp voor de nieuwbouw. Hiermee weet de architect een goede scheiding tussen oud en nieuw te creëren. Hij legt uit: ‘Met een variatie in dakhoogtes, horizontale versus verticale gevelvlakken, licht gemeleerde gevelstenen, bronskleurige kozijnen en dakpannen met een roodnuance. Een heel ander aanzicht als het bestaande monumentale zusterhuis met contrasterende kleuren, maar toch nog steeds in harmonie met elkaar verbonden.’ Ook het gedeelte van het gebouw dat bestemd is voor verhuur is duidelijk gescheiden van de koopappartementen. ‘Een bewuste keuze,’ vertelt Kraamer. ‘De huurappartementen zijn via de transparante gang verbonden met het zusterhuis. De koopappartementen niet. De bewoners van NassauStede moeten het gevoel van vrijheid en luxe ervaren. Met een open relatie met de zorg op afstand, maar toch geheel onafhankelijk.’

Woongemak voorop.
De entree van het gebouw is ten tijde van de oorspronkelijke bouw richting de Nassau Dillenburgstraat geplaatst. ‘Nu wandelt men het gebouw uit en staat men direct op de heerlijk rustige Louise de Collignystraat,’ vertelt Kraamer. ‘Dit bevordert het gevoel van vrijheid voor de bewoners en vergroot de afstand tot het zusterhuis gevoelsmatig. Men woont hier echt op ‘eigen terrein’. Bovendien heeft elke bewoner straks zijn eigen parkeerplaats. Een bewuste keus, omdat parkeren in de omgeving niet altijd goed mogelijk is. Mensen met eigen vervoer hoeven zo nooit een stuk te lopen om thuis te komen. Zo is aan alle wensen gedacht.’

"NassauStede onderscheidt zich duidelijk als iets nieuws ten opzichte van wat ouds. Toch zijn de gebouwen samen één geheel. Het zusterhuis heeft bijvoorbeeld uitstekende goten en de nieuwbouw is juist gootloos. Dergelijke contrasten versterken elkaar en geven NassauStede precies die moderne en luxe uitstraling die de toekomstige bewoners mogen verwachten."

Alles binnen handbereik.
Dat het plan goed is afgestemd op de woonwensen bewijst ook de indeling van de appartementen zelf. “Het zijn stuk voor stuk compacte studio- of tweekamerappartementen. In de studio-appartementen passen de functies wonen en slapen in één ruimte zodat men alles binnen handbereik heeft. Desgewenst kan er wel een scheiding worden aangebracht.” Zonder trappen, gekke opstapjes of vreemde hoeken. En dat zorgt ervoor dat de bewoners er lang zelfstandig kunnen blijven wonen. De grote glasvlakken zorgen daarbij voor het gevoel van ruimte en een fijne lichtinval. Men voelt zich er vast en zeker snel thuis!’

"NassauStede: een leven lang onafhankelijk en zorgeloos wonen"